Aplicația care îți spune ce fel de șerpi și păianjeni întâlnești te scapă de frica inutilă
Dacă ai fost vreodată curios să știi dacă păianjenul care tocmai a trecut pe lângă tine te-ar fi putut ucide, acum ai instrumentul necesar să afli acest lucru.
Deși utilizarea în părțile continentului european ar putea fi mai puțin necesară, atunci când plănuiești să explorezi Australia sau zone sălbatice, aplicația Critterpedia este un must have.
Australia găzduiește 170 de specii de șarpe, dintre care majoritatea sunt veninoase, și 2,000 de specii de păianjeni.
Deși mușcăturile fatale de la șerpi și păianjeni sunt din ce în ce mai rare în Australia, este vital să știi ce animale poți să îndepărtezi ușor și care sunt cele pentru care cu siguranță trebuie să chemi un expert. Aici intervine Critterpedia. Aplicația permite încărcarea de fotografii a unui șarpe sau păianjen, și apoi afișează imediat ce specie este și dacă trebuie să te temi sau nu. Aplicația utilizează un algoritm inteligent pentru a face clasificarea speciilor.
Datele din spatele aplicației provin dintr-un parteneriat între fondatorii Nic și Murray Scarce și departamentul Data61 al Organizației pentru Cercetare Industrială și Științifică a Commonwealth-ului (CSIRO), conform Euronews.
Povestea din spatele aplicației este în mod neașteptat amuzantă
“În timpul uneia dintre călătoriile sale în Australia, soacra mea a acționat ca un magnet pentru toți șerpii, păianjenii și insectele din țara noastră”, explică Murray.
„Întrebările legate de identificarea și de nivelurile de pericol au fost necontenite, iar faptul că nu am avut toate răspunsurile a exacerbat pur și simplu situația.”
În prezent, programul se află încă în faza de testare și este descris ca un „motor de căutare pentru învățare”, astfel încât își va actualiza continuu informațiile pe măsură ce utilizatorii inițiali încep să interacționeze cu aplicația.
Deși există deja multe date, încă este dificilă distincția între tipuri foarte asemănătoare de păianjeni sau șerpi.
“Am început cu un număr imens de imagini obținute de la experți zoologi care colaborează cu Critterpedia și am dezvoltat o suită de instrumente pentru a ajuta la etichetarea semi-automată a acestor imagini, la verificarea informațiilor și comparația acestora cu alte surse de date.”
De asemenea, utilizatorii pot opta să contribuie cu propriile fotografii pentru a contribui la îmbunătățirea sistemului, ca parte a procesului de testare din prima fază.
Contribuția la protejarea biodiversității
Pentru panicați de eventualele pericole pe care le-ar putea provoca șerpii și păianjenii, angajarea unui exterminator poate părea tentantă. Însă creatorii de Critterpedia speră că utilizarea aplicației poate contribui la inducerea unui sentiment de armonie între oameni și fauna “neînțeleasă” din Australia.
„Educarea oamenilor asupra faunei noastre într-un mod distractiv și interactiv, concentrată în special asupra prietenilor noștri veninoși, este cheia pentru a oferi o platformă care să poată schimba cu adevărat viața oamenilor”, explică Murray.
Frica de șerpi și de păianjeni poate fi de multe ori inexplicabilă, iar educația în acest sens devine necesară pentru conservarea acestor specii.